Onzekere tijden

Je kan je wellicht voorstellen dat als je de kliko's vol ellende hier leest dat ik als een onzeker en bang vogeltje op date overkom. Zou inderdaad een gedegen reden voor alle tegenslagen en teleurstellingen kunnen zijn, maar is in dit geval niet zo.

Onzekerheid bij een man wordt namelijk over het algemeen gezien als een extreem onaantrekkelijk aspect. Ik ken eigenlijk geen vrouw die het als een positieve karaktereigenschap ziet en al zeer zeker niet in prille stadium van versieren en het hof maken. Want ook in de dierenwereld vallen de vrouwtjes nu eenmaal op de grootste veren, mooiste kleuren, het indrukwekkenste imponeergedrag, de grootste competitiedrang of de grootste uitsloverij. Groter, beter, overtuigender. En daar onderscheiden we ons, hoe graag we het ook zouden willen, niet zo bar veel van.

Het hoeft niet per definitie het allerknapste mannetje te zijn, de vrouwtjes kijken naar het grotere plaatje...feitelijk onbewust nog steeds wie het beste genenpakket heeft om goed nageslacht op de wereld te zetten. Dit in tegenstelling tot mannen die overwegend hun lul achterna lopen, een min of meer lekker wijf voldoet hier ruimschoots. Mannen zijn daarom visueel ingesteld en bij vrouwen heb je al snel meer nodig dan een vlot bekkie om door de ballotagecommissie te komen.

Dat wil niet zeggen dat je bij elke dame als een Bokito om het terrastafeltje moet springen. Je moet eigenlijk je doen en laten, je houding, je persoonlijkheid en je voorkomen een beetje afstemmen op het type uitvoering van de dame die tegenover je zit. Dat geeft de grootste kans op succes.

Ook hier krijg je te maken met een categorisering van vrouwen. Je hebt ruwweg 2 uitvoeringen: de extroverte types en de introverte types.

De extroverte types bevinden zich op een schaal van ultieme bitch tot enigszins assertief. Ik heb geen tips om de ultieme bitch te daten, die buitenkans laat ik graag aan een ander over, maar een assertieve vrouw ontmoet ik geregeld. Vlotte babbel, ongeduldig, ondernemend, ik_laat_mij_niets_vertellen mentaliteit, haantje de voorste, overal een mening over en ze lullen vaak 5 kwartier in een uur. Ze zijn het bijna nooit ergens mee eens met wat jij zegt en denderen overal overheen. Ze zijn goed herkenbaar doordat ze bijv. weinig geduld hebben als een antwoord via de mail/sms/whatsapp op zich laat wachten. Na een krap uurtje zonder antwoord beginnen ze te schuimbekken en wee je gebeente als je gaat pitten zonder dat je eerst een 'welterusten' berichtje stuurt.

Bij zo'n vrouw heeft het weinig zin om in het beginstadium, dus bij de hofmakerij, complimentjes te gaan maken. Ze hebben alles al een keer gehoord en al vrij snel zoiets van wat is voor slijmerd en denken 'jaja, het zal wel, dat zegt hij tegen iedereen'. Dus dat moet je anders aanpakken.

Allereerst is het van belang om niet te onderdanig/zachtaardig/lief over te komen. Zulke vrouwen hebben tegengas nodig. Dus niet opstellen als een zacht ei met van 'wat jij wilt', 'zeg jij het maar', 'maakt mij niet uit'. Maar ook zeker weer niet te dominant opstellen. Daar raken ze obstinaat van, dat wordt uiteindelijk een wedstrijdje 'wie de grootste heeft'...figuurlijk dan. Zulke vrouwen hebben een sterk karakter nodig als tegenpool. Subtiel laten weten dat jij het mannetje bent, onafhankelijk opstellen en de indruk wekken dat jij het prima in het leven redt zonder vrouw. Dat je deze date met haar ziet als een leuke avond, een prettig tijdsverdrijf in je overwegend drukke en fantastische leven als single.

Natuurlijk wel gewoon belangstellend en geinteresseerd overkomen maar een afwachtende, gereserveerde houding aannemen. Niet teveel over jezelf vertellen. Ze zal een tikje van in de war raken en raakt langzaam geinteresseerd, dit heeft ze nog niet eerder meegemaakt. Ze wordt nieuwsgierig.

Ook in de fase na de eerste date is het zaak om zuinigjes met de belangstelling van jouw kant om te gaan. Benadruk de gezelligheid en dat het leuk is maar ga het niet over verliefdheid of 'ik mis je zo' hebben. Niet teveel berichtjes, geen ellenlange gesprekken. Af en toe poosje niet whatsappen. Blijf een beetje afstandelijk. Natuurlijk wel genoeg toenadering dat interesse van je kant blijkt, maar overdrijf het vooral niet. En blijf subtiel duidelijk maken dat jij de man bent en beslist. Jij beslist over het contact ('ik ga nu naar bed hoor, ik spreek je morgen') de volgende date, hoe laat, waar eten...ze is gewend om zelf beslissingen te nemen en raakt geintrigeerd dat ze dat nu niet hoeft te doen.

Je zal merken dat je langzaam maar zeker het hart van zo'n vrouw zal winnen.

De introverte types bevinden zich op een schaal van af en toe een tikje verlegen tot aan het punt dat er bijna geen normaal woord uit te krijgen is. Hier kan je een wat dominantere rol gaan spelen. Zulke vrouwen zoeken een steun in het leven, een man-man, waar ze tegenop kunnen zien en afhankelijk van kunnen zijn. Iemand die de beslissingen voor ze neemt en de auto voor ze repareert en de gootsteen ontstopt, of dat op zijn minst voor hun regelt. Ze raken wat sneller onder de indruk van imponeergedrag en een grote bek. Hier kan je dus wat meer het haantje spelen, maar vaak maakt het niet zo bar veel uit. Vol van jezelf voldoet hier. Voor de meeste mannen niet zo'n groot probleem.

Maar je begrijpt uit bovenstaande dat als je karaktereigenschappen onder andere introvert, stil, zacht en onzeker zijn de markt voor vrouwen tamelijk krap is. Je moet het dan echt in de vrouwencategorie zoeken die varieert van alternatief tot progressief want daar wordt haantjesgedrag niet erg op prijs gesteld. Die houden juist van stille waters, zwijgzame tuurders en broeierige denkers, dat vinden ze interessant.

En je hoeft ook niet te kijken wie de grootste heeft.