Vrouwen: kwalificaties en classificaties

Na een eindeloze reeks aan dates, vergeefse hopen en talloze teleurstellingen begin je patronen in vrouwen te herkennen. De vrouwen die ik ontmoet zijn zo langzamerhand in te delen in een aantal subcategorieën:

High-end klasse
Ex-huisvrouwenklasse
WAO-ers, UWV'ers en andere uitkeringstrekkers
Hippe jonge klasse

Natuurlijk zijn het geen harde indelingen, het is meer een soort ruwe classificatie, maar het klopt toch in de praktijk vrij aardig.

Er is nog 1 subcategorie, en dat is de alternatieve sector. Hierin zit de complete onbespoten zweefsector vertegenwoordigd: sterrenkijkers, boomknuffelaars en chakrabestudeerders. Vaak links progressief georienteerd: groenlinks of partij van de dieren stemmend. Vrouwen die van toneel houden, cultuur, agogie, boeddhisme, wereldmuziek en creatieve hobby's. Vergeet ik bijna het onontkoombare: astrologie. Berg je maar als je sterrenbeeld niet toevallig haar totemdier is. En vaak fundamentalistisch vegetariër. Een ronduit smakelijk exemplaar vertelde mij ooit eens dat haar libido tot vriesvak niveau daalde als ze haar date/partner vlees zag eten. En dat het vervolgens ontzettend lang duurde voordat ze ontdooide. Ik wilde maaltijdsalades altijd al eens een keertje proberen.

High-end klasse. Vrouwen die hier in zitten hebben vaak een eigen bedrijf, een hoge managersfunctie of goede commerciële (sales) functie. Ze zijn zonder uitzondering behoorlijk intelligent, representatief, zeer verzorgd en vaak (erg) aantrekkelijk. Hooggehakt en strak in de make-up om het klimmen van de jaren te verdoezelen. Want vaak in de wat hogere leeftijdscategorie en ze kunnen het onvermijdelijke bijbehorende verval maar moeilijk accepteren. Nette, modieuze kleding. Laatste haartrend, van nature geblondeerd en/of met highlights. Dure sieraden, designertas en het laatste model smartphone waar dan ook om de haverklap op gekeken wordt want drukdrukdruk met alles en iedereen. Leuke hippe cabrio als auto, absoluut geen saaie grijze boodschappenbobbel. Kolossaal netwerk aan vage vrienden, verre kennissen en een ruim overschot aan kritische, achterdochtige en argwanende vriendinnen waar elke oprisping mee wordt gedeeld.

Deze vrouwen hebben geen man in het leven nodig om geslaagd te zijn. Ze zijn zeer zelfstandig, goed inkomen, redden het prima in hun eentje en dat betekent dat ze vaak 'hard to get' spelen. Ze vinden zich een goede partij waar moeite voor gedaan moet worden. Ze hebben keuze te over en laten je dat ook merken. 1 foto toesturen van jezelf met witte sportsokken en het is <klik> volgende.

Succesvol zijn in een wereld die overwegend door mannen wordt geregeerd vereist een grote bek. Ze hebben zich hun hele leven altijd meer en overtuigender moeten bewijzen dan de (immer beter verdienende) mannelijke collega's dus deze vrouwen hebben vaak een harde en zakelijke instelling. Ik merk het vaak in restaurants als ik met zo'n vrouw uit eten ben. Voordat ik ook maar iets aan aan de ober kan vragen (een drankje of een vraag over een gerecht) vraagt zo'n vrouw de arme man al de hemd van het lijf en het is voor hem te hopen dat hij niet teveel verknalt op zo'n avond.

Deze vrouwen zien mannen als een aanvulling op hun al drukke leven, geen invulling, dus leuk voor er bij. Dat betekent dat je in de praktijk aan absurd hoge eisen moet voldoen. Ik heb mij regelmatig vrij ongemakkelijk gevoeld als tijdens het gesprek haar ogen mij scherp en onderzoekend aankeken en ik van boven tot onder wordt doorgelicht. Ik word afgewogen, gepeild, geanalyseerd en ingeschat. Ze tuit de lippen en vernauwd haar ogen tot spleetjes, klopt het wat hij verteld? Wat zegt hij nu? In gedachten worden ettelijke eisenlijstjes doorlopen.

In mijn geval zonder veel bijbehorende vinkjes te plaatsen want ik zak altijd als een rubberbootje afgevuld met bakstenen voor een dergelijke ballotage commissie. Maar ik blijf het aantrekkelijke vrouwen vinden. Dat vinden overigens meer mannen. Maar een hele hoop overwegend erg leuke kerels krijgen behoorlijke koudwatervrees van zo'n zelfstandige vrouw die het overduidelijk prima redt zonder jou.

De mannen die dan overblijven zijn de zelfingenomen Roelvinkjes met de zonnebril in het haar, flinke bos krullend haar (wordt al een beetje dun bovenop, vinden ze erg jammer), verse zonnebanktint, overhemd met een polo op de rug geslagen en de mouwen naar voren, designerwatch, een vlotte babbel en zo onbetrouwbaar als de hond van de overburen. Want dat zijn nou ook net de meest overspelige en EQ-loze mannen die op het westelijk halfrond zijn te vinden. Daar zijn de high-end vrouwen maar al te vaak op de beroerde manier achter gekomen.

Want vrijwel elke vrouw in deze categorie hebben wel verhalen van mannen met dubbele agenda's, dubbele levens of mannen die er complete vrouwelijke hockeyclubs op nahielden. En anders wel verhalen over drankzucht, narcisme, egoïsme, een al genoemd schrikbarend gebrek aan EQ, emotioneel onbereikbaar...tsja, je roept het dan ook wel een beetje over jezelf af denk ik dan, als ik weer voor de zoveelste keer zo'n treurig verhaal aanhoor. De leuke mannen worden gefriendzoned (want te saai of te burgerlijk, daar kunnen ze niet verliefd op worden) en ze valt weer als een blok voor de eerste de beste beroepslul die zichzelf geweldig vind. Om daarna bij vriendinnen te gaan uithuilen dat ze alleen maar klootzakken tegenkomt.

Met deze vrouwen heb je vaak wel goede sex doordat ze in de regel veel partners hebben gehad en veel ervaring hebben opgedaan. Dat dan weer wel.

De ex-huisvrouwen klasse. Deze vrouwen hebben in de regel een baan in de zorg, administratie of onderwijs. 1 of 2 kinderen en minstens al 1 keer gescheiden of ~maak ik ook mee~ incidenteel weduwe. Het zijn vrouwen die vaak hun leven willen complementeren omdat ze alleen wonen feitelijk helemaal niets vinden maar dat nooit zullen toegeven. Maar ze willen weer het gezin compleet, ze willen weer een leuke kerel naast hun zijde waar ze tegenop kunnen kijken en waar ze zich veilig bij voelen. De feestdagen moeten gezellig binnen het complete gezin gevierd worden en het maatschappelijke verwachtingspatroon moet weer kloppen.

Maar ze gaan ook weer niet met elke tochtstrip op 2 benen in zee. Ze zijn er namelijk inmiddels op de beroerde manier achter gekomen dat 99,98% van de mannen op datingsites alleen op sex uit zijn en zij zoeken meer, ze zoeken iemand die helemaal voor ze gaat. Met minder nemen ze geen genoegen meer. Ze hebben jarenlang met minder genoegen genomen.

Het moet iemand met een goede baan en inkomen zijn, ben je werkeloos maak je geen kans (bij geen enkele vrouw trouwens, je bent dan veroordeelt tot hooguit de alternatieve sector, mits de sterrenbeelden een beetje willen oplijnen). Je moet van kinderen houden want feitelijk solliciteer je naar de functie van plaatsvervangend vader in het -straks- gecompleteerde gezin. Als je handig bent scoor je ook punten, een kerel die nog geen stop kan vervangen zonder zichzelf te elektrocuteren of een gevaar is voor zichzelf en zijn eigen omgeving als hij een schilderijtje ophangt is geen echte vent.

Deze vrouwen wonen vaak al een wat langere tijd alleen, komen uit een ingedut, suf en saai huwelijk van vaak jaren en jaren lang en dus zoeken ze iets verfrissends. Geen mannen die niet uit de hoekbank te takelen zijn, ze willen vaak 'wat leuks' samen gaan doen. Ze gaan er graag op uit en zijn vaak al tevreden met een simpel etentje of iets dergelijks. Ze wonen vaak in kleinere rijtjeswoningen. Qua sex zijn ze nog wel eens onervaren of onwennig, in de regel niet zoveel partners gehad. Wel vrij 'makkelijk' na 10-20 jaar sexuele sahara.

De lagere klasse is vaak werkeloos, zitten in de bijstand of trekken een ander soort uitkering. Financieel hebben ze het altijd krap maar er is altijd geld voor sigaretten/shag. Vaak al flinke poos alleen. Blij met alles. Houden hun zelfrespect hoog, het is het enige wat ze bezitten, vaak overdreven principieel. Meestal gore uitgewoonde en slecht onderhouden huizen of appartementen met muren van bordkarton met een inrichting wat voor de kringloopwinkel nog te min was. Eventuele kind(eren) zijn 'mijn allessie'. Het zijn vrouwen die jou vrij snel zullen zien zitten maar pas hiermee op, de achterliggende reden kan wel eens wat anders zijn dan ware liefde.

De alternatieve sector woont al jaren alleen, zo niet hun hele leven al. Vaak vrouwen die in het verleden een behoorlijk trauma/verdriet hebben meegemaakt of anderszins beschadigd zijn. Het zijn vrouwen die prima alleen kunnen leven en dat ook nu nog steeds op prijs stellen. Ze vinden 'latten' nog het prettigst als relatievorm, ze hoeven niet zo nodig samen te gaan wonen, laat staan trouwen. Ze voelen zich een individu, drukken zich ook als zodanig uit en maken opzettelijk niet deel uit van de doorsnee Ikea maatschappij. In deze sector kom je een enkele keer ook wel een vrouw tegen die op (behoorlijk) latere leeftijd nog maagd is(!) of nog nooit een vriendje heeft gehad. Ik noem het altijd typische vrouwen. Op vergevorderde leeftijd kom je ze nog wel eens tegen met 9 katten in huis.

De hippe jonge klasse is een erg leuke categorie. Vaak wat jongere dames die niet zo heel lang alleen wonen. Knappe jonge vrouwen blijven namelijk nooit lang alleen, er staat altijd wel weer na een korte tijd een potentiële kandidaat te trappelen.. Die trouwens weer even snel aan de kant wordt gezet als het maar weer even niet bevalt. Vaak snel wisselend van relatie, een teken des tijds van deze wat jongere generatie. Altijd bereikbaar moeten zijn en dat ook verwachten van anderen, smartphone gaat zelfs mee naar de wc. Vroeger zat in een handtasje het leven van een vrouw, tegenwoordig in zo'n smartphone. Verder grote kennissenkring, vaak uitgaan, druk sociaal leven. Ze zijn vaak uiterst tevreden over zichzelf en vinden hun leven 'helemaal leuk'.

Wel voelen ze inmiddels licht opspelende eierstokken, hoewel ze dat nooit eerlijk zullen toegeven. Maar de tijd begint te tikken en als ze nog aan kinderen willen beginnen moeten ze wel tegen een betrouwbare kerel aanlopen. Dat valt echter niet mee. De tijd begint te dringen als je eerst nog een paar jaar een stabiele relatie wilt om daarna pas aan kinderen te beginnen. Te oude kerels zijn sowieso niet interessant voor ze, een paar jaar ouder is al oud zat. Die kunnen ze ook makkelijk krijgen, dus waarom kiezen voor een oudere vent?

Vaak wonen ze in appartementen en rijden in kleine asfaltbobbels. In bed vaak prettige partners, ook vanwege de bijhorende strakke lichamen en het feit dat ze redelijk vrijgevochten zijn (opgegroeid met internet. Internetporno is niet alleen voor mannen een zegen).

Natuurlijk heel leuk zo'n indeling, maar waar gaat mijn voorkeur naar uit? Ik vind toch altijd wel de high-end klasse het leukst. Hoewel ik daar vrijwel altijd aan het kortste eind trek. Is het niet in de eerste instantie dan wel in een later stadium. Het zal wel een soort zelf-destructie zijn, je begeert het meest wat je niet kan krijgen. Maar ik kan je dan ook verzekeren dat maaltijdsalades echt niet te vreten zijn.